Το SportPortal2014.blogspot.gr φιλοξενεί την Έλενα Πετροπουλάκου! Η νεαρή γυμνάστρια μάς μιλά για το επάγγελμά της, αναλύει τις δυσκολίες και τα μυστικά του και δίνει συμβουλές σε όσους κάνουν ή θέλουν να ξεκινήσουν μια πιο αθλητική ζωή.
Στην ηλικία των πέντε χρόνων με παρότρυναν οι γονείς μου να ασχοληθώ με τη γυμναστική και συγκεκριμένα με τον κλασσικό αθλητισμό (στίβος) και έτσι γράφτηκα στον Γ.Σ.Α (Γυμναστικό Σύλλογο Αρκαδίας). Παράλληλα ανήκα και στην ομάδα Κ.Ο.Α.Τ (Κολυμβητικός Όμιλος Αρκαδίας Τρίπολης).
Τι σε έκανε να την αγαπήσεις τόσο πολύ και πόσο σημαντική είναι στη ζωή σου;
Το κομμάτι του αθλητισμού με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι μπορεί να σε αλλάξει σαν άνθρωπο ψυχικά, πνευματικά και σωματικά. Αγάπησα τον αθλητισμό μέσα από το Στίβο. Διαπίστωσα ότι όλοι είναι ίσοι μπροστά στην ίδια αφετηρία, για όλους μετράει το ίδιο χρονόμετρο, η ίδια μεζούρα και ο καθένας ξεπερνά τα δικά του όρια. Είναι η προσπάθεια του κάθε ανθρώπου να γίνει καλύτερος αθλητής, καλύτερος θεατής, καλύτερος άνθρωπος. Η γυμναστική είναι σημαντική στη ζωή μου γιατί από τους αγώνες και τις καθημερινές προπονήσεις μου έδωσε τα εφόδια και την δύναμη να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες με αισιοδοξία και πυγμή.
Τι είδος σπουδών έχεις ολοκληρώσει;
Αποφοίτησα το 2012 από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Και Αθλητισμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ειδικότητα στην προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό. Στη συνέχεια απέκτησα από την ιδιωτική σχολή Studio One τα διπλώματα : Group Fitness Instructor και Pilates Training by Alan Herdman.
Ποιες «απολαύσεις» έχεις στερηθεί, προκειμένου να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα;
Τις πρώτες στερήσεις τις έζησα ξεκινώντας σαν αθλήτρια. Πίσω από κάθε αθλητή υπάρχει μια χαμένη παιδική και εφηβική ηλικία. Στερήθηκα ώρες με φίλους, σχολικές εκδρομές, νυχτερινή διασκέδαση και απολαύσεις φαγητού γιατί ακολουθούσα κανόνες διατροφής. Πίσω από κάθε μικρή ή μεγάλη επιτυχία βρίσκονται ώρες ιδρώτα και κούρασης, στιγμές απογοήτευσης και άγχους.
To personal training είναι ο πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός τρόπος εκγύμνασης και με τη βοήθειά του κάποιος μπορεί να επιτύχει το στόχο του γρηγορότερα και ασφαλέστερα. Είναι κάτι, που σαφώς και μπορεί να γίνει από όλους. Ενδείκνυται για ειδικές ομάδες πληθυσμού, οι οποίες έχουν μυοσκελετικά προβλήματα, και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλουν πρωτίστως στην υγεία και στη συνέχεια στην αποτελεσματικότερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και εικόνας του σώματος. Καθένας μπορεί να γυμναστεί με οποιοδήποτε είδος άσκησης προτείνει ο γυμναστής ή με αυτές που επιθυμεί και αγαπά. Το personal training περιλαμβάνει ασκήσεις με βάρη, λάστιχα ή και σκέτο το βάρος του ανθρωπίνου σώματος ανάλογα με το επίπεδο, τις ανάγκες, τη δυνατότητα και τη θέληση του καθενός. Μπορεί να γίνει οπουδήποτε με ή και χωρίς εξοπλισμό. Εξίσου σημαντικό είναι και το ψυχολογικό κομμάτι. Έχοντας λοιπόν έναν προσωπικό γυμναστή συνεχώς από πάνω σου να σε ενθαρρύνει και να σε εμψυχώνει με σκοπό να ξεπεράσεις τα όριά σου, θα δεις πως τελικά η γυμναστική θα γίνει διασκέδαση.
Ο κόσμος έχει στο μυαλό του, ότι η άθληση πρέπει να συνδυάζεται με τη σωστή διατροφή. Με βάση τη καθημερινότητα σου, πόσο «αλληλένδετες» πιστεύεις ότι είναι οι συγκεκριμένοι παράμετροι;
Η διατροφή αποτελεί ιδανικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας, την ανάπτυξη του σώματος και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Όταν όμως αυτή συνδυαστεί με την άθληση, τότε κατορθώνεται το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στο σώμα μας, στο μυαλό, στη διάθεση, στην ενέργεια και στην αποδοτικότητά μας. Οι αθλούμενοι με βάση την καθημερινότητα, τους γρήγορους ρυθμούς ζωής και τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν για να συνδυάζουν αποτελεσματικά τις επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις τους, με την άθληση μπορούν να «πέφτουν» σε διατροφικά λάθη. Πλέον πολλές οικογένειες δεν μπαίνουν στη διαδικασία να μαγειρεύουν καθημερινά, ώστε να έχουν τον έλεγχο των τροφίμων που καταναλώνουν. Έτσι, παραγγέλνουν φαγητό είτε τρώνε έξω, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε ανθυγιεινές και παχυντικές επιλογές.
Εάν ένας μέσης ηλικίας άνθρωπος επιλέξει να στραφεί προς τη γυμναστική, πώς θα πρέπει να έχει προετοιμάσει τον εαυτό του;
Ποτέ δεν είναι αργά για να φροντίσει κανείς το σώμα του, να σηκωθεί από τον καναπέ και να βάλει την άσκηση στην καθημερινότητά του. Ο καλύτερος τρόπος για να διανύσει κάποιος τη μέση ηλικία, δεν είναι άλλος από την τακτική άσκηση, την υγιεινή διατροφή και την αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ. Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε ένα χαμηλό και απόλυτα ελεγχόμενο επίπεδο, αποτελεί προϋπόθεση για μια ζωή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Εάν ένας άνθρωπος μέσης ηλικίας επιλέξει να στραφεί προς τη γυμναστική θα πρέπει να προσκομίσει ορισμένες ιατρικές εξετάσεις (πχ. Παθολόγου και Καρδιολόγου).
Αρχικά, ο ασκούμενος οφείλει να γνωστοποιήσει την ύπαρξη ή μη προβλημάτων υγείας (π.χ. καρδιοαναπνευστικά ή μυοσκελετικά προβλήματα) για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και πιθανών τραυματισμών. Στην περίπτωση ύπαρξης τέτοιων προβλημάτων ακολουθούνται ειδικά προγράμματα, κυρίως χαμηλής έντασης. Διαφορετικά, διαμορφώνονται προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, την ηλικία του, το βάρος του, τους στόχους που βάζουμε, το χρόνο που μπορεί να αφιερώσει, καθώς και τη φυσική του κατάσταση. Με τον όρο φυσική κατάσταση εννοείται το επίπεδο που βρίσκονται όλες οι σωματικές, ψυχικές και πνευματικές παράμετροι σε μια δεδομένη στιγμή. Στην καθημερινή γλώσσα η φυσική κατάσταση είναι ταυτόσημη με την καλή σωματική εμφάνιση, την καλή υγεία και ένα επαρκές επίπεδο ικανοτήτων. Για τη βελτίωσή της λοιπόν, συνιστάται ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης το οποίο προσφέρει βελτίωση της εικόνας και της γραμμής του σώματος, καλή διάθεση και μείωση άγχους, καθώς και οχύρωση του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες. Είναι ασκήσεις όπου ο οργανισμός πρέπει να διατηρείται σε διαρκή κίνηση, 40 λεπτά τουλάχιστον, και σταδιακά να περιορίζονται στο ελάχιστο κάποια ενδιάμεσα διαλείμματα. Πρέπει να τονίσουμε όμως, ότι η αερόβια προπόνηση δεν είναι αρκετή για να ικανοποιήσει και να βελτιώσει όλες τις παραμέτρους της φυσικής κατάστασης. Για το λόγο αυτό συνδυάζεται με αναερόβια προπόνηση, η οποία αναπτύσσει τη μυϊκή δύναμη και εκτελείται συνήθως με ελεύθερα βάρη ή και με μόνη αντίσταση το βάρος του σώματος.
Ένας τέτοιος άνθρωπος πόσο γρήγορα θα αισθανθεί τη διαφορά στο σώμα του;
Αποτελέσματα μπορεί να δει σύντομα καθώς η άσκηση μάς κάνει αμέσως να αισθανόμαστε καλύτερα με την έκκριση ενδορφινών που προκαλεί. Η συνέπεια και η τακτική άσκηση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για σίγουρα αποτελέσματα. Ο γυμναστής χρειάζεται χρόνο για να βρει τις ασκήσεις που ταιριάζουν, αποδίδουν και ευχαριστούν τον κάθε ασκούμενο και ανάλογα με τα επιθυμητά αποτελέσματα επιλέγει το τρόπο, τη συχνότητα και την ένταση της προπόνησης. Επίσης, το πρόγραμμα άσκησης πρέπει να αλλάζει γιατί το σώμα συνηθίζει και δεν ανταποκρίνεται το ίδιο έντονα.
Εάν κάποιος έχει σαν βασική επιδίωξη να χάσει βάρος, ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και άσκηση ενδυνάμωσης είναι ιδανικός, με προτεινόμενο πρόγραμμα να είναι τρεις φορές την εβδομάδα αερόβια, δυο φορές βάρη. Για κάποιον που θέλει να αυξήσει τον μυϊκό του όγκο θα πρέπει να εκτελεί ασκήσεις με λίγες επαναλήψεις και πολλά βάρη. Η μέθοδος αύξησης του όγκου είναι η αύξηση της πρόσληψης της τροφής παράλληλα με την αύξηση της πυκνότητας άσκησης με βάρη. Όταν ο στόχος είναι η καθαρή μυϊκή μάζα, η αερόβια άσκηση δεν πρέπει να λείπει από τη φάση του όγκου. Είναι πολύ σημαντικό να βρει κανείς τις ισορροπίες του και οι ισορροπίες αυτές δεν είναι ίδιες για όλους. Και στις δυο περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο η διατροφή.
Σύμφωνα με αυτά που έχεις παρατηρήσει, η ροπή των ανθρώπων προς την άθληση έχει αυξηθεί ή μειωθεί τα τελευταία χρόνια;
Κατά τη γνώμη μου, αλλά και σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, ο Έλληνας δεν χαρακτηρίζεται καλός οπαδός της γυμναστικής. Ένα μεγάλο ποσοστό είναι υπέρβαρο και αυτό φυσικά σχετίζεται με την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης. Πολλοί έχουν καθιστικές δραστηριότητες για αρκετές ώρες την ημέρα και δεν πραγματοποιούν κανενός είδους σωματική δραστηριότητα. Επίσης αρκετοί απέχουν από την άσκηση λόγω έλλειψης χρόνου, επειδή μπορεί να μην έχουν κάποιο κίνητρο ή δε βρίσκουν κάποιο ενδιαφέρον στο να επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες. Παρ' όλα αυτά τα τελευταία χρόνια διαπιστώνω ότι υπάρχει μια σταδιακή αύξηση ως προς το ενδιαφέρον του Έλληνα στη γυμναστική. Έτσι, υπάρχει ένα ποσοστό το οποίο γυμνάζεται τακτικά ή τουλάχιστον ενσωματώνει τη γυμναστική στη καθημερινότητά του, είτε για να γευτεί τα καθαρά οφέλη της, είτε επειδή τη χρησιμοποιεί σαν μια ευχάριστη διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας και τους αγχωτικούς ρυθμούς της. Καθίσταται αναγκαία η διαρκής ενημέρωση, από μικρή ηλικία, σχετικά με την έλλειψη άσκησης και τα αρνητικά αποτελέσματά της για την υγεία.
Στη σημερινή εποχή οι περισσότεροι νέοι πιστεύουν ότι η πολύωρη ενασχόλησή τους με τα ηλεκτρονικά προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί τρόπο ψυχαγωγίας, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Σημαντικός φορέας που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της νόθης ψυχαγωγίας δεν είναι άλλος από την οικογένεια, την εκπαίδευση και την πολιτεία. Οι έντονοι ρυθμοί εργασίας, το εξαντλητικό σύστημα Παιδείας καθώς και η υπερένταση που χαρακτηρίζει τον σημερινό νέο υπερτερούν της ηρεμίας και πνευματικής αναβάθμισης που μπορεί να του προσφέρει, για παράδειγμα, η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό. Σε αυτά τα νέα παιδιά θα πρότεινα να αξιοποιούν τον ελεύθερο τους χρόνο και να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο αθλούνται αλλά και έρχονται πιο κοντά με τους φίλους τους με αποτέλεσμα να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους και να περνά πιο ευχάριστα η ώρα απ’ το να κάθονται μπροστά από έναν Η/Υ, ενώ έτσι και εκτονώνονται και αντιμετωπίζουν το άγχος της καθημερινότητας.
Πολλοί θεωρούν ότι το κόστος του personal training είναι υψηλό. Ισχύει;
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διαμορφώσει μια σαφή άποψη για το “personal training”, έτσι γενικά θεωρείται εξειδικευμένο, στοχευμένο, ιδανικό για περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν γρήγορα αποτελέσματα και σίγουρα πιο ακριβό από κάθε άλλο είδος προπόνησης. Κι εδώ ισχύει η σοφή λαϊκή ρήση «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Αυτό βέβαια ισχύει για τις πιο μεγάλες πόλεις γιατί στην επαρχία το κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο. Όσο για το πόσο «πραγματικά» κοστίζει, απλά ο ασκούμενος πρέπει να αναρωτηθεί για το τι ποιότητα ζωής θέλει να έχει στο παρόν αλλά πιο πολύ στο μέλλον. Γιατί το μυαλό ξεχνά, το σώμα όμως όχι!
Πού μπορούμε να σε συναντήσουμε;
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω του προσωπικού μου email: elenapet89@gmail.com ή στην επαγγελματική μου σελίδα στο facebook: «Έλενα Πετροπουλάκου».